Čalúnenie Čalúnický materiál sa od dekoračného líši hlavne v jeho odolnosti, keďže je naň vyvíjaná omnoho vyššia záťaž. KONTAKT

Čalúnenie

Čalúnický materiál sa od dekoračného líši hlavne v jeho odolnosti, keďže je naň vyvíjaná omnoho vyššia záťaž. Nie je vždy ľahké na pohľad povedať, či je materiál vhodný na čalúnenie pretože nemusí byť zásadne hrubý a ťažký, preto je nutné riadiť sa informáciami výrobcu.

Závisí to od výšky čísla otáčok získaných v teste odolnosti voči opotrebeniu a oderu, označuje sa ako “martindale” – čím vyššie číslo, tým odolnejšia a trvácnejšia látka (začíname od 10 000 – 15 000 otáčok na čalúnenie pre domáce, zriedkavejšie používané kusy očalúneného nábytku, pre vyššiu záťaž odporúčame otáčky nad 20 000). Okrem vyššej odolnosti môžu mať ďalšie úpravy, ktoré zvyšujú odolnosť látky a čalúneného nábytku ako napríklad teflónová úprava (materiál neprepúšťa tekutinu). Druhov týchto materiálov v rámci zloženia, vzorov, prevedenia a farieb je naozaj veľké množstvo, opäť závisí od aktuálneho módneho trendu.

Záclony
Zväčša priehľadný až polo-priehľadný textilný materiál, ktorý visí na oknách alebo v otvorených priestoroch ako dekorácia, zástena alebo plenta.
Závesy
Špeciálny druh dekoračnej aj funkčnej textílie, ktorý sa primárne používa ako doplnok v interiéri a ako pomôcka proti prenikaniu svetla cez okno do budovy alebo z budovy von.
Tapety
Materiál, ktorý sa s obľubou používa na oživenie jedno-tvárnych stien poväčšine v domácnostiach a komerčných priestoroch.

Instagram CottonBlush

Nechajte sa inšpirovať novými interiérovými trendami!